Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Занаятчийски техники » живопис » Рисуване с бои » Рисуване в техника "писанка".
Ръчно изработените ярки и красиви традиционни украински писанки са прекрасен подарък за Великден. Освен това можете да ги използвате, за да украсите дома си в навечерието на празника: за да направите това, можете да поставите готови великденски яйца в кошници или да ги окачите на върбови клони.
За да направите писанка със собствените си ръце, ви трябват следните неща: свещ, восък (можете да вземете специален черен или пчелен восък), молив, запалка, четки (драскалки), анилин или специализирани бои, като както и самите яйца, предварително издухани и изсушени.

Рисуване в техниката "писанка".


И така, вземаме едно яйце и с молив начертаваме основните линии върху него, които след това ще ни водят при прилагането на шаблона. Броят и местоположението на тези линии зависи от дизайна, но за това великденско яйце просто трябва да разделим предната и задната част на яйцето на четири части.След това вземаме четката и бавно я нагряваме на огъня на свещта, след което поставяме малко парче восък в нея и първо запечатваме дупката, през която е издухано яйцето - ако това не е направено, тогава боята ще влезе вътре; след това започваме да прилагаме шаблона.Моделът трябва да се нанася внимателно, като периодично нагрявате четката над огъня, така че восъкът да изтича равномерно върху повърхността.
След като шаблонът е нанесен от двете страни на яйцето, можете да започнете да рисувате.Първо потопете яйцето в жълта боя (аз използвам специални бои за великденски яйца, но анилинови бои за вълна могат да бъдат алтернатива).Сега прилагаме следните фрагменти от шаблона върху повърхността на яйцето и го оцветяваме първо в оранжево, а след това в червено. Трябва да се помни, че когато боядисвате яйца, трябва да преминете от по-светли към по-тъмни нюанси, така че цветовата схема на писанката трябва да бъде обмислена предварително.Правим последните щрихи с восък: завършваме точките на цветните листенца и запълваме елементите на „крилата“ с восък, след което боядисваме писанката в крайния черен цвят.С острия връх на четка отваряме яйцето, за да не избухне при нагряване, след което го поднасяме към пламъка на свещта и разтопяваме нанесения восък, като го изтриваме с кърпа. На този етап трябва да се внимава специално, за да не се развали завършената работа: първо, не можете да нагрявате яйцето твърде много, за да не избухне; второ, не трябва да поставяте яйцето в горната част на пламъка, за да не стане шарката опушена.Това е всичко, красивата и оригинална писанка е готова!
Ако желаете, можете да изплетете малка кошничка за писанката или да я закачите на тънка връв на върбови клони.
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
4 минус едно =
Коментари (1)
 1. Анна
  #1 Анна гости 31 март 2015 19:33 ч
  0
  Много красиво! Кажи ми с какво го боядиса в черно

Ние сами ремонтираме слушалки | Направи го сам

Котешки чорапи | Направи го сам

Торба със зърнени храни с прозрачен прозорец | Направи го сам

Двустранна снежна девойка (играчка за коледно дърво) | Направи го сам

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня