Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
Необичаен майсторски клас ще отвори за всеки, който иска да овладее този вид изкуство, финия свят на иконописта със свои собствени заповеди и правила. Разбирането на това умение не е толкова трудно, ако подходите към въпроса с търпение и любов.

За творчество ще ни трябват материали:
- дъска (в случая 15*20 см);
- кожа;
- бяла акрилна боя (като грунд);
- гваш (по-добре е да закупите отделни буркани с гваш, включително златен цвят);
- PVA лепило;
- четки с различни размери (за предпочитане катерица или колона);
- лак за дърво (мат или полумат);
- икона или снимка, картина или православен календар, от който ще направим списък с икони.

1. Преди да започнете работа, по-добре е да прочетете молитва или просто да кажете: „Господи, благослови“. Така нещата ще вървят по-бързо и по-добре. Сега трябва да шлайфаме дъската. За да направите това, вземете по-дебела шкурка и шлайфайте повърхността с кръгови движения. С помощта на шкурка привеждаме дъската в гладко състояние.

полирайте дъската


2. Акрилна боя се нанася върху повърхността на дъската на два или три слоя. При необходимост може да се разреди с вода 1:1. След това трябва да шлайфате дъската до перфектно състояние.

Нанесена акрилна боя


3.Третият етап е много важен. Трябва да нарисуваме Исус с молив. Тук трябва да се спазват всички пропорции. Ако възникнат затруднения, използвайте паус - прехвърлете чертежа върху него, след което го прикрепете към дъската и го очертайте, той ще бъде отпечатан.

нарисувайте с молив рисунка на Исус


4. На четвъртия етап трябва да разредите охра с вода и PVA лепило и да боядисате дъската в един или два слоя. Това се прави така, че тоновете на бъдещата икона да не са твърде ярки и отворени. Чертежът с молив трябва да е прозрачен, затова нанасяме боята на прозрачни слоеве. Сега очертаваме чертежа с кафява боя. За да направите това, вземете най-тънката четка.

вода и PVA лепило в един или два слоя


5. На петия етап можете да се отпуснете малко и да си спомните детството си. Сега ще направим приблизително това, което децата правят в книжките за оцветяване. Запълнете иконата с цвят. Ще запълним всеки фрагмент с най-тъмния цвят (не забравяйте да добавите малко PVA лепило към боята), който е върху иконата. Например лицето, то има по-тъмни и по-светли тонове. Това означава, че трябва да вземем най-тъмния тон и да запълним лицето с цвят. В този случай цветът е тъмно кафяв. Това се прави, за да се подчертаят фрагментите на следващия етап.
Правим същото и с други части на картината - дрехи, коса и т.н. Нанесете боя на два или три слоя. На този етап основното нещо е точността. Спомняме си, че цветовете в иконата не трябва да са ярки, така че можете да ги заглушите с охра. Оцветете фона със златна боя.

Нанесете боя


6. Шестата стъпка е най-трудоемката и отговорна. Трябва да добавим обем към рисунката, като подчертаем фрагментите. Да започнем с лицето. Вземаме охра, смесваме я с бяла и постепенно изсветляваме зоните на скулите, челото и носа. Постигането на плавен преход няма да се случи наведнъж.Ще подчертаваме, докато лицето придобие триизмерна форма. Също така придаваме обем на гънки на дрехи и други фрагменти. Не забравяйте да добавите лепило към боята, за да не се отмият предишните слоеве.

добавете обем към рисунката


8. Сега трябва да нанесете лак върху иконата. Изберете матов или полуматов лак за дърво. По този начин иконата няма да блести. Нанесете лак на два или три слоя и изсушете. Не забравяйте да осветите иконата в храма. Бог да ти е на помощ!

Икона Исус Христос
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
4 минус едно =
Коментари (0)

Дамска риза с цип | Направи го сам

Как лесно да направите обвивка от пластмасова бутилка

Вентилатор от вилици за еднократна употреба | Направи го сам

Как да подготвим 3 вида термично стабилни покрития за различни повърхности от течно стъкло

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня