Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
Всички понякога имаме желание да вземем четка и да се опитаме да нарисуваме нещо. За съжаление не на всеки е даден талант. Вероятно затова човечеството е измислило толкова интересен начин да покаже своята индивидуалност - батик, рисуване върху плат. Това невероятно изкуство изобщо не изисква артистичен талант - можете да създавате шедьоври, без изобщо да се опитвате да рисувате преди това.
Първо, трябва да посетите художествен салон или магазин за канцеларски материали и да закупите бои, контури за работа, бутони за закрепване на материала към носилката и четки. И, разбира се, плат. Идеалният вариант за батик е естествената коприна. Съветвам начинаещ художник да избере по-евтини материали - изкуствена коприна, крепдешин, камбрик, шифон. Избраният материал трябва да се изпере и изглади. Много тъкани се свиват след пране, така че трябва да се погрижите за това предварително. Фабричната импрегнация на повърхността може значително да навреди на чистотата и красотата на дизайна - трябва да се отстрани със сапунен разтвор.
Да започнем с веригата или резервата, както я наричат ​​професионалистите. Контурът се използва, за да се гарантира, че цветовете върху тъканта няма да се разтекат или смесят един с друг.Професионалните майстори на батик са разработили свои лични резервни композиции. Но една тръба, закупена в магазин, ни е достатъчна. Можете да използвате течен резерв, който се нанася върху чертежа с помощта на специална стъклена тръба. Съдържа бензин, така че не се препоръчва да се използва в жилищни райони.

Може да се използва


За да бъде дизайнът изчистен и изображението да бъде точно такова, каквото сте го замислили, тъканта трябва да бъде закрепена към носилка, като я опънете добре. Можете да си купите носилка или да я направите сами от кантирана дъска или шперплат, като я увиете с лента, за да не повредите тъканта. Материалът се прикрепя към него с обикновени щифтове, за предпочитане с високи глави, за по-лесно сваляне.

щифтове


И така, всичко е готово за творчество. Платът се изпира и опъва на носилка. Започва най-интересното изкуство. Можете да създадете скица върху парче стар тапет, можете да използвате снимка, намерена в интернет, или просто да направите фантазия рисунка без конкретни контури. Всяко ваше превъплъщение върху плат ще бъде великолепно благодарение на блясъка на цвета и оригиналността. Препоръчително е да пъхнете скицата между носилката и материала, така че да приляга плътно към тъканта.

прилягат плътно към тъканта

прилягат плътно към тъканта


Бавно, опитвайки се да не пропуснете връзките на линиите в чертежа, нарисувайте контурите на бъдещия шедьовър. Бъдете много внимателни и внимателни - контур, който е попаднал на грешното място, не може да се измие и може да разруши целостта на вашата картина. След като резервът изсъхне, не забравяйте да проверите дали всички връзки са затворени, така че изтичането на боя в незабелязана вратичка да не развали настроението. Това се прави много просто с влажна четка, рисувайте по целия контур в чертежа - където започва да изтича влагата - рисувайте върху него.
Батиковата боя е течна, така че просто трябва да я вземете върху четка и да я пренесете върху рисунката.

Течна боя за батик


Четки трябва да се използват само естествени - направени от катерица или колинска коса. Опитайте интересен ефект - поръсете малко кухненска сол върху още влажната боя и я оставете да изсъхне - ефектът ще ви удиви. Когато напълно изпълните рисунката с цвят, дайте й възможност да изсъхне на носилка поне за един ден.

Батик

Направи си сам батик

Батик

Батик


След това извадете и изгладете 5-10 минути с гореща ютия без пара и изперете. Не се тревожете, ако водата се оцвети по време на измиване - няма да се отмие цялата боя, а само излишната. Изсушеният продукт трябва да се изглади, да се обработят краищата и да се постави за завист на другите.
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (0)

Най-евтиното и ефективно подхранване на домати след засаждане

Проста подвижна работна маса

Как да възстановите дръжка на брадва с помощта на горещо лепило

Как да направите проста печка от кутии в палатка

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня