Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Занаятчийски техники » живопис » Батик » Батик – красив и елегантен
Обичате да сте креативни, но не сте професионален художник?

Тогава рисуването върху плат със специални бои е заниманието за вас. Това е просто, красиво, елегантно. Можете да украсите дома си с ръчно изработени картини. Можете да подарите вашите картини на любимите хора. Не се срамувай. Няма нужда да се комплексирате. Захващайте се смело за работата и резултатът няма да ви разочарова.

Има много разновидности на батика (студен, горещ, вързан и др.) Много от методите са много трудоемки, отнемат време и изискват професионални умения.

Днес е много прост и достъпен майсторски клас. Отличен резултат се получава без много усилия и без трудоемки манипулации: изваряване на тъканта, парене на пара и др. Този метод може да бъде усвоен от всеки грижовен човек, който е готов да създава и експериментира. Батикът ще се превърне в любимото ви хоби.

За да направите картина ще ви трябват специални бои, специален контур и специален разредител за боя. Всичко това се продава в специализирани магазини и предназначението е посочено на етикета. Ще ви трябват също четки, плат, носилка и копчета.За да разредите боята, както и да я вземете с четка, преди да я нанесете върху тъканта, е удобно да използвате контейнер за замразяване на лед (за коктейли).

За да направите картина ще ви трябва

контейнер за замразяване на лед


Тъканта батик трябва да бъде само естествена. В нашия майсторски клас това ще бъде атлас. Преди да започнете да рисувате картина, трябва да накиснете тъканта в топла вода и да я държите там известно време. След това изсушете и изгладете. Това се прави, за да може платът лесно да се изтегли върху носилката. Освен това трябва да имате предвид, че естествените тъкани се свиват и вашата картина може да намали размера си при следващо пране.

накиснете в топла вода

желязо


След това закопчаваме плата с копчета на носилката.

закрепете тъканта с копчета


Изберете снимката, която харесвате. Начинаещите трябва да започнат с цветя: те изглеждат естетически приятни и не са трудни за рисуване. Можете да направите снимка на пощенска картичка като модел или можете сами да използвате въображението си. Можете да нарисувате рисунката с молив. Ако сте уверени в силата на ръката си, веднага вземете контура, бъдете смели и ще успеете!
След като контурът е изсъхнал добре, вземете четка и бои и нанесете боя върху областта за рисуване, без да излизате извън контура. По този начин боята няма да се разнесе по тъканта.

нанесете боя върху зоната за рисуване

нанесете боя с четка


След като боята е изсъхнала добре (и времето за съхнене е указано на етикета), сваляте плата от носилката и внимателно го гладите отвътре навън с ютия.

Това е всичко!

Батикът ще се превърне в любимо хоби


При този метод няма нужда да изварявате тъканта или да я парите над пара. Ако е необходимо, картината може безопасно да се пере в топла вода и сапун, да се изсушава и глади. Това е особено важно, ако декорирате възглавници за дивани, които се нуждаят от често пране.

Страхотна снимка си направил!

Успех, амбициозен художник!
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
4 минус едно =
Коментари (0)

Как да направите остри завои на тръба без огъвач за тръби, за да не се смачка

Как да направите резе за врата от профил със собствените си ръце

Как да боядисате кола без специално оборудване със собствените си ръце

Как да превърнете вентилатора във вятърен генератор със собствените си ръце

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня