Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Мебели » Направи си сам мебели » Шезлонг - люлеещ се стол
Люлеещ се шезлонг


Този проект може да е плашещ поради очевидния си мащаб, но в крайна сметка не е труден. Просто трябва да изрежете няколко части и да ги сглобите заедно: доста е просто, но накрая ще имате блажено усещане за постижение.

Материали


Люлеещ се шезлонг

Първото нещо, от което се нуждаете, е дърво. Можете да използвате различни дървесини за този проект, но аз препоръчвам твърда дървесина като дъб, за да осигурите здрава основа. За първи път правех люлеещ се шезлонг и не исках да се спирам на въпроса за избора на дърво, затова използвах бор, който (въпреки мекотата си) пасна идеално.
За този проект ще са достатъчни две дъски с дебелина 25 и 15 mm с размери 30 x 280 cm.
В моя проект се фокусирах върху ниската цена на материалите.
Ще ви трябва и шперплат, който за мен се оказа най-скъпият елемент, защото не можах да намеря нищо подходящо вкъщи.
Също така ще са необходими плат и гума от пяна. Те могат да бъдат закупени както в специализиран магазин, така и онлайн.

Инструменти


Люлеещ се шезлонг

Докато работех, използвах само бормашина, прободен трион и няколко ръчни инструмента като телбод и пили. Ако имате лентов трион, процесът ще върви много по-бързо.За да придадете определена форма на елементите на шезлонга, можете да използвате различни инструменти, но телбод и извита равнина ми се сториха най-удобни.

Подготовка на шаблони за шезлонги - люлеещи се столове


Люлеещ се шезлонг

Първото нещо, което направих, беше да отида онлайн, за да видя как може да изглежда един люлеещ се стол, за да добия представа от какви части е направен.
След това седнах на бюрото си и започнах да рисувам, за да оставя идеята си да се оформи в нещо с по-точни форми. Когато тази работа беше свършена, имах пред себе си скица в мащаб 1:10 на някои части, които могат да се използват за направата на шаблони.
След това прехвърлих дизайните върху строителна хартия и ги изрязах. Сега можех да прехвърля очертанията на частите върху шперплат и да изрежа всичко с мозайката.

Изрязване на елементи


Люлеещ се шезлонг

След като имате готови шаблони, пренасяте формата им върху дървото, от което ще направите елемента, и изрязвате всичко с прободен трион. Банцигът е идеален за тази работа, но аз като много хора нямам такъв.
Когато режете по линия, по-добре е да оставите допълнителна празнина от няколко милиметра, за да не разрушите случайно детайла.
Трябва да изрежете 17 елемента:
 • предни крака - 2 бр.
 • задни крака - 2 бр.
 • страна на крака - 2 бр.
 • задна страна - 2 бр.
 • подлакътници - 2 бр.
 • кобилици - 2 бр.
 • напречни греди - 3 бр.
 • облегалка за глава.
 • обратно.

Обработваме елементите на шезлонга


Тази част от работата ми достави най-голямо удоволствие. Вземете резачка, телбод или друг инструмент в ръцете си и придайте на елементите желаната форма. Именно в тази част от работата тези няколко допълнителни милиметра ще ви помогнат, защото те дават възможност за коригиране на грешки.

Сглобяване на корпуса


Люлеещ се шезлонг

Люлеещ се шезлонг

За да сглобя частите, използвах дюбели с лепило. За мен това е най-лесният начин за закрепване на дървени елементи, който е и доста надежден. И в този проект силната структура играе важна роля. Както вече казах, дюбелите се монтират много лесно: просто трябва да подготвите отвор, да поставите дюбел в него и да поставите друг свързващ елемент върху него. За по-голяма надеждност използвах два дюбела във всяка връзка.

Друг тип фуги, които използвах, беше фугата на половин дърво. Но няма да се спирам подробно на това, тъй като има достатъчно информация в интернет.

Изработка на възглавници


Люлеещ се шезлонг

Люлеещ се шезлонг

След като всички части са сглобени, трябва да изрежете основата за възглавниците, които ще лежат върху основата на шезлонга от листове шперплат.
След като сте сигурни, че изрязаният шперплат пасва правилно, можете да започнете да правите меките части. Първо изрежете гумата от пяна до размера на шперплата. Направих скосове на 45 градуса в ъглите, но можете да го направите по вашия начин.
След това изрежете тъканта до желания размер и я покрийте с гума от пяна. Можете да го закрепите с мебелен телбод към гърба на шперплата.

Смилане


Люлеещ се шезлонг

Люлеещ се шезлонг

Люлеещ се шезлонг

Сега трябва да шлайфате всичко старателно. Започнах с шкурка P80 и постепенно стигнах до P500.
След шлайфане намазах дървото с три слоя датско масло и един слой восък накрая. За мен тази комбинация изглежда най-добра, но можете да направите тази част както желаете.
Люлеещ се шезлонг

Люлеещ се шезлонг

Това е всичко. Вашият люлеещ се стол е готов.
Благодаря ви, че прочетохте моя майсторски клас.
Оригинална статия на английски език
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
3+три=
Коментари (0)

Автоматично LED осветление със сензор за движение

Как да предотвратим разтягането на разсад

Как да изсушите патладжани без сушилня със собствените си ръце

Как да заварявате с графитена пръчка от батерия

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня