Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
У дома » Компютърни домашни продукти » Направи си сам модерно компютърно бюро
Личното работно пространство до голяма степен определя качеството на извършваната работа, тъй като от него зависи колко удобен и продуктивен ще бъде работният процес. До голяма степен това се отнася за десктопа, който трябва да е удобен за потребителя. Конструктори и дизайнери, занимаващи се с изграждането на офис и дом мебели, предлагат много оригинални идеи, но можете да опитате да претворите собствените си идеи в реалност сами.
Направи си сам модерно компютърно бюро

Какво предлагат производителите?


Преди да започнете работа по свой собствен проект, трябва да се запознаете с офертите на пазара на мебели, от които можете да вземете много интересни идеи. Да вземем хипермаркета IKEA като платформа за намиране на вдъхновение, където винаги има огромен избор от продукти от различни ценови категории. Работните маси, налични в каталога на най-големия търговец на мебели, изглеждат лаконични и висококачествени, но им липсва някаква особена „жар“.
Направи си сам модерно компютърно бюро

Направи си сам модерно компютърно бюро

Други производители не се справят по-добре - или дизайнът откровено „намирисва“ на миналия век, или дизайнът е твърде обемист за модерен интериор. Въпреки това, сред цялото разнообразие има и оригинални модели, които не са претоварени с ненужни части и са лесни за използване. Например, плотът, пригоден за лаптоп, таблет и други джаджи, изглежда много стилен и ергономичен, но не всички потребители могат да си позволят цената му. Това обаче все още не е причина да откажете масата, която харесвате, защото можете да изградите нещо подобно със собствените си ръце.

Изготвяне на инженерен проект


Първото нещо, което трябва да решите на етапа на проектиране, е функционалността на бъдещата маса. Сред предложените опции може да са поставяне върху плота на безконтактно зарядно за телефон, вграден пилот с удължител, прекаран през крака на масата, зони за маркерна дъска и стъкло за бележки, отвори за различни видове джаджи и много други. Повече ▼.
За нашата бъдеща маса ще се съсредоточим върху следните функционални елементи и детайли:
 • централни отвори за изваждане на кабели от лаптопа и допълнително пасивно охлаждане;
 • дълбока вдлъбнатина за чаша за кафе;
 • места за поставяне на таблет и смартфон с отвори за свързване на зарядно устройство;
 • малки поставки за различни дребни неща - моливи, химикалки, флашки и др.

След като решите списъка с необходимите функции, можете да започнете да изготвяте работни чертежи, според които ще бъде произведена нашата маса. За по-голямо удобство трябва да използвате полезни компютърни програми - SketchUp и CorelDraw.Тези софтуерни продукти ви позволяват да правите не само технически компетентни чертежи, но и да създавате триизмерни 3D модели на бъдещата работна зона.
Направи си сам модерно компютърно бюро

Направи си сам модерно компютърно бюро

Изработка на прототип


Направи си сам модерно компютърно бюро

След изготвянето на виртуално оформление може да ви хрумне идея да използвате готова, евтина маса, например от същата IKEA, за да я реализирате. Този трик обаче няма да работи, тъй като почти всички евтини плотове са кухи отвътре и е технически невъзможно да се направят необходимите жлебове и дупки в тях.
Направи си сам модерно компютърно бюро

Друг вариант е да закупите щит с определени размери (1200 mm x 600 mm x 40 mm), изработен от масивна дървесина. Тук трябва да разберем, че не всички дървесни видове са подходящи за нашите цели. Например борът ще бъде твърде мек за плот, в резултат на което по време на обработката на повърхността му могат да се появят чипове и пукнатини. За да не се случи това, експертите препоръчват да изберете твърди видове дървесина като бук, дъб и ясен.
Направи си сам модерно компютърно бюро

Следва най-трудният етап от изработката на маса - намирането на фирма, занимаваща се с фрезоване и лазерно гравиране на дърво. Въпреки привидната простота на задачата, не всички занаятчии са готови да се заемат с нея, така че ще трябва да отделите време за намиране на занаятчии, които няма да „повдигнат“ цената за услугите си до космическо ниво. Успяхме да намерим такива прекрасни момчета, които освен това помогнаха с финализирането на проекта и дадоха полезни препоръки и съвети.

Етап на обработка на маса


След като всички дупки, жлебове и вдлъбнатини са изпълнени според първоначалния план, плотът трябва да бъде обработен по съответния начин, за да се приведе в работно състояние.Първо, всички повърхности се шлифоват с помощта на шкурка, включително вътрешността на дупките. За да постигнете перфектна гладкост, ще ви трябва различни видове шкурка - 100, 280 и 360. Процесът на ръчно шлайфане може да отнеме няколко часа, тъй като изисква специално внимание при изпълнение.
Направи си сам модерно компютърно бюро

След получаване на гладка повърхност без грапавини и грапавини, можете да започнете окончателната обработка на дървото. За да направите това, можете да използвате лак, боя или масло, в зависимост от личните предпочитания на потребителя. Ние избрахме последния вариант, вдъхновени от многобройните предимства на маслото:
 • липса на вредни изпарения, екологичност;
 • устойчивост на високи температури и влага;
 • бързо съхнене за няколко часа;
 • запазване на естествената структура на дървесната повърхност;
 • лекота на използване и последваща работа.

В допълнение, нанасянето дори на няколко слоя масло не образува лъскав филм, видим за окото на повърхността и не придава досаден блясък.
Всеки слой маслено покритие трябва да изсъхне два часа, след което можете да започнете да инсталирате опорните крака. За нашия модел използвахме готови крака от ИКЕА, а монтирането им беше може би най-лесната стъпка в цялата идея за изработка на маса.
Направи си сам модерно компютърно бюро

Направи си сам модерно компютърно бюро

Обобщаване


Един месец беше изразходван за реализиране на идеята „от нулата“, през който бяха последователно изпълнени следните задачи:
 • 1 седмица - изготвяне на собствени идеи, създаване на списък с необходими функции, изготвяне на идеи за външния вид на бъдещата маса;
 • Седмица 2 - изработка на 3D модел и чертежи с помощта на компютърни програми, търсене на подходящи майстори, занимаващи се професионално с фрезоване;
 • Седмица 3 - извършване на фрезови и гравиращи работи;
 • Седмица 4 - довършителни работи по плота, монтиране на краката.

В ценово отношение най-скъпи са услугите фрезоване и гравиране, както и закупуването на мебелни плоскости от масивна дървесина. Всички останали етапи бяха извършени самостоятелно, което в крайна сметка ни позволи да запазим общата сума на малко повече от 10 хиляди рубли.
Натрупаният опит в самостоятелното производство на модерно компютърно бюро ни позволи да направим редица важни практически изводи:
 • Трудно е да се намери подходящ настолен модел в продажбите на дребно;
 • когато купувате мебелни панели за плот, трябва да дадете предпочитание на твърди видове дърво;
 • когато търсите услуги за фрезоване, можете да срещнете затруднения;
 • Масленото покритие е добро покритие за дърво.

Направи си сам модерно компютърно бюро

Използвайки тези съвети, можете да опитате сами да направите други видове мебели, които напълно ще задоволят всички ваши нужди и изисквания.
Направи си сам модерно компютърно бюро

Направи си сам модерно компютърно бюро

Направи си сам модерно компютърно бюро

След известно време поправих допуснатите грешки и направих друга маса, но от бук. Това е предварително закупен материал:
Направи си сам модерно компютърно бюро

А ето и самата таблица, обозначена с версия 2.0.
Направи си сам модерно компютърно бюро

източник
Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (1)
 1. feelloff
  #1 feelloff гости 13 декември 2017 14:06 ч
  3
  По-евтино и по-лесно бих го направил така: бих взел два по-тънки плота. Бих направил всички дупки и жлебове през единия и след това го залепих към втория плот. И ще се окаже, че е един плот.
  Краката ще бъдат направени от PVC тръби. Всичко щеше да струва стотинки. Е, разбира се, гледката не беше толкова разкошна, колкото тук, но цената ме мотивира повече.

Направи си сам - занаяти и майсторски класове | Страница 253

Направи си сам майсторски клас за фиби за цветя

Кутия „Съкровищата на мама“ за запомнящи се малки неща | Направи го сам

Термопласт – самовтвърдяващ се материал за ремонт и творчество

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня