Направи го сам
Лайфхакове, майсторски класове, полезни съвети, рецепти.
Практична и много проста машина на базата на електрическа бормашина. Предназначен е за обработка на дърво и пластмаса: позволява ви да режете пръти, дъски, шперплат, плексиглас и текстолит, да режете летви и фасонни ленти, да фрезовате жлебове, да струговате дървени изделия, да полирате повърхности, да пробивате отвори, да заточвате свредла, длета и други видове рязане. инструменти. Малките размери и тегло на машината, лекотата на проектиране и използване я правят подходяща за училищни класни стаи и дърводелски работилници, лаборатории за детски технически станции и центрове за творчество.

Машината се състои от дървена основа, U-образно легло, фиксирана предна и подвижна задна баба. Задвижва се от индустриално произведена електрическа бормашина IE1032-1 с патронник за закрепване на свредла с диаметър до 9 мм. Електрическият двигател на бормашината се захранва от 220 V мрежа и развива около 940 об/мин.
Машината се превръща в циркулярен трион по следния начин. Електрическа бормашина е закрепена в конзолата на неподвижната глава. Единият край на дорника е захванат в патронника, а другият е закрепен с помощта на опашка и въртящ се център. Монтирана е повдигаща маса заедно с подвижна линийка и предпазен кожух.


Фиг. 1 Външен изглед на бормашина - с циркулярен трион.


Ориз. 2.Конструкция на бормашина с циркулярен трион:

1 - дървена стойка, 2 - легло с U-образна рамка, 3 - електрическа бормашина, 4 - фиксирана глава, 5 - дунапренов дорник, 6 - повдигаща маса, 7 - трион, 8 - предпазител, 9 - скоба с линийка, 10 - въртяща се център , 11 - задна част.

Наличието на подвижна и въртяща се линийка осигурява производството на правоъгълни и наклонени летви и пръти. Повдигащата се маса улеснява производството на ъгли, както и слотове и жлебове в прътите. Машината може да реже летви с дебелина от 2 до 50 мм и ширина от 2 до 120 мм, както от дърво, така и от пластмаса.

В последния случай като трион се използва фреза с фин зъб.

Циркулярът може лесно да се превърне в струг за дърво. За да направите това, отстранете масата и дорника, затегнете дорника със зъби в патронника на бормашината и прикрепете опора за ножове или длета към леглото. В този случай се уверете, че горната част на опорния ъгъл е на нивото на центъра на опашката.


Фиг. 3 Външен изглед на бормашина.


Ориз. 4. Изграждане на струг от бормашина:

1 - назъбен дорник, 2 - опорен ъгъл, 3 - скоба.

След настройката на машината дървеният детайл се затяга здраво между дорника на зъбното колело и въртящия се център, който първо се подготвя чрез смилане с полукръгло длето и след това се обработва с инструмент със скосена режеща част. По време на работа се уверете, че разстоянието между опората и частта не надвишава 5 mm за лесна работа с инструмента.

Като струг ви позволява да произвеждате например дръжки за инструменти, както и струговани части с различни конфигурации.

И накрая, още една трансформация на машината - в машина за пробиване.За да направите това, е необходимо да премахнете опорния подвижен ъгъл, центъра и дорника на зъбното колело; Затегнете свредлото в патронника на свредлото и поставете гъбичка в опашката вместо в центъра. Монтажното разстояние между опашката с гъбата и свредлото трябва да съответства на дебелината на детайла.


Фиг.5. Външен вид на пробивна машина от бормашина.


Фиг.6. Устройството на пробивна машина от бормашина:

1- свредло, 2- гъбички.

Коментирайте
 • папионкаУсмихни сесмее сеИзчервяванеусмивкаотпуснат отпуснатусмивка
  сърце_очиkissing_heartцелуване_затворени_очизачервенаоблекченудовлетворенусмивка
  намигвамизплезен_език_намигащо_окоизплезен език затворени очиухиленцелуванеизплезен_езикспящ
  притесненнамръщенизмъченотворена устагримасаобърканпритихнал
  безизразеннезабавенsweat_smileпотразочарован_облекченуморенпасивен
  разочарованобърканстрахливстудена потупорствамплачаридание
  радостудивенвикуморено_лицеядосаняросттриумф
  сънливвкусномаскаслънчеви очилазамаяно_лицеимпусмихнат_имп
  неутрално_лицеno_mouthневинен
5+две=
Коментари (0)

Направи си сам саксия за цветя с автоматично поливане

Как да възстановите вала под семеринга на пералня

Удобен ключодържател „направи си сам“.

Рассолник Ленинградски стил | Направи го сам

«Направете го сами - със собствените си ръце» - сайт за интересни домашно приготвени продукти от скрап материали и предмети в домашни условия. Стъпка по стъпка майсторски класове със снимки и описания, технологии, лайфхакове - всичко, от което се нуждае истински майстор или просто занаятчия за ръкоделие. Занаяти с всякаква сложност, голям избор от направления и идеи за творчество.

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня